SUSU KAMBING
Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti penuaan, antiarthritis serta antibarah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi. Ia juga sering dijadikan bahan membuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Industri komestik juga mengeluarkan produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun dan krim pencukur.
Penyelidikan : Pusat Maklumat Utusan
KELEBIHAN SUSU KAMBING
• Paling hampir dengan susu ibu(minuman terbaik di dunia selepas susu ibu).
• Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah).
• Tiada dijangkiti penyakit kambing gila (yang ada penyakit lembu gila...).
• Kurang dijangkiti penyakit kuku dan mulut berbanding lembu.
• Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat.
• Kambing betina beranak 2 kali setahun,1 hingga 4 ekor berbanding lembu setahun sekali dan hanya seekor.
• Lembu hanya mempunyai nafsu mengawan sekali dalam satu tahun berbanding kambing, setiap hari.
• Susu kambing lebih mudah dihadam. Hanya memerlukan 20 minit berbanding susu lembu memerlukan 2 jam.
KHASIAT SUSU KAMBING
Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu dalam menyembuh serta mencegah penyakit "dalaman" antara lain:
• Penyakit deman kuning.
• Penyakit lemah jantung.
• Penyakit darah tinggi.
• Penyakit migrane / kerap merasa pening kepala.
• Penyakit sendi, sakit urat saraf dan buah pinggang.
• Penyakit batuk kering atau TB.
• Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati seperti hipertitis.
• Penyakit saraf dan tulang belakang yang dialami bila usia semakin lanjut.
• Cukup bermanfaat bagi mereka yang mengalami lemah tenaga batin.
• Sesuai diminum diwaktu pagi(sebelum bersarapan) dan malam(sebelum tidur). Jangan guna air panas kerana boleh merosakkan khasiatnya. Bancuh dengan air suam sahaja).
SUSU KAMBING ADALAH YANG TERBAIK SELEPAS SUSU IBU
• Membantu dan menguatkan sistem imunisasi tubuh.
• Bersifat alkali bukan asidik.
• Sesuai untuk semua peringkat umur, dari bayi dalam kandungan sampailah kepada orang tua.
• Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan.
• Mengimbangi kadar kolesterol dan kandungan gula dalam darah.
• Mudah dicerna(menyerap dalam tubuh badan) dan tidak menyebabkan alahan.
• Membantu melancarkan sistem penghadaman dan permasalahan usus.
• Merawat dan menyembuhkan penyakit kanser, demam kuning, gastrik, ulser, buasir, asthma(lelah), migrain(sakitkepala), penyakit kulit, insomia(sukar tidur), senggugut, darah tinggi, lemah jantung, kencing manis, batuk kering dan gout.
• Menguatkan jisim tubuh yang sihat(tulang, gigi, otot, sendi, kulit dan tisu saraf.
• Memulihkan tenaga batin dan awet muda.
FAKTA:
Penyelidikan oleh pakar-pakar pemakanan Jepun mendapati khasiat susu kambing sebenarnya 2 kali ganda daripada khasiat yang terdapat dalam susu lembu.
Seja o primeiro a comentar
Post a Comment